Citirea „Studiilor Scripturale”* este studiu biblic?
R4684 W. T. 15 septembrie 1910 (pag. 297-299)
Planul de a citi în fiecare zi douăsprezece pagini din Studiile în Scripturi, încercat de atât de mulţi, are ca rezultat mai mult studiu biblic decât orice altă metodă pe care o cunoaştem. Credem că nu contează atât de mult timpul care se acordă studiului biblic, ci cantitatea care se studiază şi informaţia obţinută. Cu toţii cunoaştem oameni care au petrecut zile, luni şi ani în studierea Bibliei şi au învăţat puţin sau n-au învăţat nimic. Credem că ideea conform căreia studiul biblic este numai timpul petrecut cu o Biblie în mână şi citirea câtorva versete este o idee greşită.
__________
*Volumele Studii în Scripturi, n.t.
__________
Aceasta este foarte asemănătoare cu vânătoarea sau cu pescuitul. Unii oameni merg la vânătoare în fiecare an, şi deşi fac multă vânătoare acesta nu este un indiciu cât de mult obţin. Unii pescuiesc mult, dar nu prind mulţi peşti. Studiul Bibliei este foarte asemănător. Studiul biblic nu este timpul care îl petrecem cu un pasaj, ci câtă informaţie obţinem din Biblie.
Cele şase volume de Studii Scripturale nu sunt cu scopul de a înlocui Biblia. Există diferite metode de urmat în studierea Bibliei, şi aceste ajutoare pentru studiul Bibliei sunt într-o astfel de formă încât ele conţin elementele importante din Biblie cât şi comentariile sau clarificările acelor declaraţii biblice, exact pe acelaşi principiu pe care Domnul nostru şi apostolii au citat din pasajele Vechiului Testament, şi apoi au dat clarificările acelor pasaje din Vechiul Testament. Multe din clarificări sunt astfel încât dacă nu le-am fi avut, n-am fi avut interpretări specifice, se poate să nu fi fost niciodată în stare să discernem aplicarea potrivită a lor.
Secerişul este timpul potrivit pentru o descoperire mai clară a Adevărului
Aplicările făcute de Studiile Scripturale sunt bineînţeles bazate pe acelea ale Domnului şi ale aspostolilor. Nu credem că nouă ne aparţine să dăm vreo interpretare în afară de ceea ce deja a fost dat de Domnul nostru şi de apostoli, sau ceea ce s-ar potrivi şi îmbina cu interpretările lor, aşa încât să nu lase, după judecata noastră, nicio îndoială cu privire la aplicarea potrivită a Scripturilor la care se face referire şi care se explică.
Acele părţi din Biblie pe care odată am crezut că le înţelegem bine, am aflat că nu le-am înţeles deloc. Unele din lucrurile importante legate de Răscumpărare, legate de Mântuire, nu le-am înţeles. Privind înapoi la experienţele noastre, am crezut cu tărie că există un Dumnezeu şi că El va răsplăti pe cei care-L caută sârguincios, şi că El a trimis pe Fiul Său Isus, dar cum şi de ce, n-am înţeles. Am avut idei greşite despre care este pedeapsa pentru păcat; idei greşite despre motivul pentru care trebuia să vină un Mântuitor; idei total greşite despre ce a făcut Mântuitorul; idei greşite despre ce va face El în viitor şi despre care va fi relaţia noastră cu Tatăl şi cu Mântuitorul. Am ştiut întrucâtva că am fost chemaţi să fim fii, dar cum să devii un fiu şi ce a însemnat conceperea de Spirit sfânt şi condiţiile legate de aceasta nu le-am înţeles; şi în experienţa noastră n-am găsit pe nimeni care să fi înţeles vreodată aceste lucruri.
Deci noi credem că gândul care trebuie să-l avem în legătură cu acestea este că, datorită faptului că trăim în acest timp anume, la sfârşitul acestui Veac, suntem favorizaţi cu o atât de clară dezvăluire a lucrurilor spirituale. De asemenea, gândul nostru este că binecuvântările pământeşti prezente, cum ar fi lumina electrică, se datorează unor motive asemănătoare. Credem că orice altă explicaţie ar conferi prea mare onoare persoanei legate de producerea ei. Cele mai capabile minţi din lume au examinat aceste subiecte, dar acum, prin harul lui Dumnezeu, am ajuns la punctul în care vălul este ridicat şi unde putem vedea adevăratul înţeles al Cuvântului lui Dumnezeu — nu doar o persoană îl poate vedea, ci sute, mii de persoane.
Credem că am ajuns la ideea corectă dacă privim aşa lucrurile, mai degrabă decât să gândim că am avut ceva putere mare care ne-a făcut în stare să alcătuim un mare sistem teologic, mai frumos decât toate celelalte sisteme teologice luate împreună — de o mie de ori mai frumos. De aceea, cea mai simplă cale de a explica lucrurile este să recunoaştem că a sosit timpul potrivit al Domnului şi că El a îndrumat spre înţelegerea corectă.
Atunci, dacă Domnul ne-a dat ceva în zilele noastre, despre care în alte zile decât cele ale apostolilor nu s-a ştiut nimic, nu contează cât de buni sau înţelepţi au fost aceia — a ignora linia de învăţătură care astfel s-a dezvoltat ar fi, în opinia noastră, a ignora providenţa Domnului. Totuşi, fiecare trebuie să gândească pentru sine şi să-şi îndrepte purtarea în consecinţă.
Dacă cele şase volume ale Studiilor Scripturale sunt practic Biblia aranjată pe subiecte, dând texte biblice ca dovezi, am putea în mod potrivit să numim volumele — Biblia într-o formă aranjată. Adică, ele nu sunt doar comentarii asupra Bibliei, ci sunt practic Biblia însăşi, deoarece nu există nicio dorinţă de a construi vreo doctrină sau gândire bazată pe vreo preferinţă anume sau pe vreo înţelepciune anume, ci de a prezenta întreaga chestiune după liniile Cuvântului lui Dumnezeu. De aceea noi credem că este sigur de urmat acest fel de citire, acest fel de instruire, acest fel de studiere a Bibliei.
Mai mult, găsim că oamenii nu numai că nu pot vedea Planul Divin prin studierea Bibliei singură, dar vedem şi faptul că dacă cineva pune deoparte Studiile Scripturale chiar şi după ce le-a folosit, după ce a devenit familiar cu ele, după ce le-a citit timp de zece ani — dacă după aceea le pune deoparte şi le ignoră, şi merge doar la Biblie, deşi a înţeles Biblia timp de zece ani, experienţa ne arată că în decurs de doi ani acesta intră în întuneric. Pe de altă parte, dacă a citit doar Studiile Scripturale cu referinţele lor şi n-a citit nicio pagină din Biblie ca atare, acesta va fi în lumină la sfârşitul celor doi ani, pentru că va avea lumina Scripturilor.
De aceea, ideea noastră este că aceste Studii Scripturale sunt de mare ajutor, un ajutor foarte valoros în înţelegerea Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă aceste cărţi au vreo valoare pentru noi, aceasta este pentru că vedem în ele loialitate faţă de Cuvântul lui Dumnezeu, şi atât cât putem noi judeca, le vedem în armonie deplină cu Cuvântul, şi nu antagoniste lui. De aceea, citindu-le pentru prima oară şi probabil pentru a doua oară, şi înainte de a accepta ceva ca fiind credinţa şi convingerea noastră personală, am spune: „Nu voi accepta pentru că aşa spun studiile acestea; vreau să văd ce spune Biblia”. Şi în acest fel vom studia Scripturile în lumina acestor Studii Scripturale; ne vom dovedi fiecare punct, sau îl vom respinge, după caz. Nu vom fi mulţumiţi cu nimic mai puţin decât cu o deplină investigare a Bibliei din acest punct de vedere.
Dacă, după ce am făcut aceasta, găsim că aceste cărţi sunt în acord cu Biblia, atunci credem că ar fi logic să spunem: „Nu va fi nevoie să trec prin acest proces de fiecare dată când citesc Studiile Scripturale, pentru că am căutat acele texte scripturale şi ştiu cu siguranţă că Noul Testament dovedeşte toate acele puncte”. La fel, dacă la o citire viitoare am ajunge la un loc unde ceva nu ni se pare clar şi ne gândim la vreo Scriptură care nu pare să fie aşa de în armonie cum am gândit înainte, credem că ar fi de datoria noastră să mergem de îndată la Scripturi, pentru că Scripturile sunt standardul, şi mergem la Scriptură ca să discernem dacă nu cumva am greşit în examinările noastre precedente.
„Toţi vor fi învăţăţi de Dumnezeu”
Am trage concluzia că practic n-am putea înţelege nimic despre Biblie decât dacă este descoperit. De aceea, nu am pierde atât de mult timp făcând ceea ce ştim că fac mulţi oameni, citind capitol după capitol, fără niciun folos. Nu ne-am gândi să facem aşa. Nu ne-am gândi că aşa am studia Scripturile. Ne-am gândi că am urma calea care nu a fost folositoare pentru noi înşine şi pentru mulţi alţii în trecut — doar citind Scripturile. Am spune că acelaşi Tată Ceresc care ne-a îndrumat spre acest Adevăr, spre această înţelegere a Scripturilor în calitate de copii ai Săi, dacă ar avea şi alte informaţii pentru noi, ni le-ar aduce în atenţie în vreun fel; şi de aceea nu am vedea necesitatea de a citi Noul Testament în fiecare zi sau în fiecare an; nu am considera aceasta necesar. Am considera că Scriptura care spune, „Toţi vor fi învăţaţi de Dumnezeu”, ar implica faptul că în felul stabilit de El, Dumnezeu ne-ar aduce în atenţie orice aspect al adevărului Divin care ar fi „hrană la timp” pentru „casa credinţei”.
Mai departe, am spune că acum, fiind mulţumiţi cu privire la ceea ce este Planul Divin, am înţelege că am ajuns la locul despre care vorbeşte apostolul, fiind un ambasador calificat al lui Dumnezeu, un slujitor calificat al Noului Legământ, şi că, în calitate de servitor sau slujitor al Noului Legământ, acum avem responsabilitatea de a face cunoscute aceste lucruri pe care le-am aflat; că n-am fost puşi aici ca în primul rând să citim Biblia, ci mai ales să servim pe Domnul şi Adevărul Său. Totuşi, a fost foarte potrivit ca, înainte de a ajunge la o cunoştinţă a Adevărului şi când eram destul de nemulţumiţi în legătură cu ceea ce înţelegeam a fi Adevărul, să ne abţinem de a spune altora.
Ne amintim foarte bine din propria experienţă că, după ce am încercat ceva predicare pe stradă etc., am ajuns la concluzia că ceva era greşit; că nu înţelegeam ce încercam să le spunem altora; că nu înţelegeam cu suficientă claritate ca să-l putem prezenta în mod potrivit şi să fim siguri că reprezentăm corect pe Domnul şi mesajul Său, şi ne-am spus: „Voi înceta orice străduinţă de a învăţa pe alţii până când voi şti ce cred”.
Credem că aceasta trebuie să fie atitudinea fiecăruia dintre noi. De ce să încercăm să predicăm sau să învăţăm ceva ce noi nu înţelegem? Aşa că, după ce Dumnezeu ne-a favorizat în acest timp cu o înţelegere a Adevărului Prezent, el ne-a dat o cunoştinţă despre mai mult adevăr decât am fi obţinut într-o mie de ani de citire şi studiere fără ajutor; iar acum putem încerca să-l prezentăm şi altora. De ce ne-a dat o cunoştinţă a acestui Adevăr? El vrea ca noi să fim „cu totul pregătiţi pentru orice lucrare bună”. De aceea trebuie să studiem ca să putem vorbi cuvântul Domnului liber şi să ştim că nu prezentăm greşit scopul, planul şi caracterul divin; şi se cuvine, de aceea, să dăm atenţie mai serioasă ocaziilor de serviciu şi să considerăm că informaţia care ne-a fost dată a fost dată tocmai cu scopul de-a o împărtăşi cu alţii — cu acei fraţi şi surori din familia Domnului, dintre care unii sunt încă în Babilon, probabil oneşti în inimă şi foarte doritori să cunoască adevărul, deşi poate mult orbiţi, aşa cum am fost şi noi odată.
„Studiile Scripturale” nu sunt un înlocuitor al Bibliei
Aceasta nu înseamnă, deci, a pune Studiile Scripturale ca înlocuitor al Bibliei, fiindcă în ceea ce priveşte înlocuirea Bibliei, Studiile dimpotrivă, continuu fac referire la Biblie; şi dacă cineva are vreo îndoială cu privire la o referinţă sau dacă în vreun grad îi scapă anumite lucruri, acesta ar trebui să-şi împrospăteze memoria şi de fapt să se asigure că fiecare gând al lui este în armonie cu Biblia — nu doar în acord cu Studiile Scripturale, ci în acord cu Biblia.
Am putea să remarcăm că un număr destul de mare dintre prietenii în Adevăr şi-au stabilit ca regulă să citească douăsprezece pagini pe zi din Studiile Scripturale, şi nu ştim de nici unul care urmează această metodă şi se foloseşte de diferitele mijloace de har pe care Domnul le-a pregătit (Volumele, adunările de experienţă, adunările de duminica, adunările cu Peregrinii, lecţiile bereene, textul de Mană etc.) să fi ieşit din Adevăr. Dar ştim de mulţi care, din contră, au fost de părere că ei ştiau aceste lucruri de mult timp, în timp ce de fapt nu ştiau nici măcar jumătate din ce au ştiut — au uitat mai mult de jumătate din ce au citit şi ei sunt cei care acum se împiedică — ieşind în întunericul de afară.
Prin aceasta nu vrem să spunem nimic împotriva cuiva care citeşte intens capitole pe care nu le înţelege şi pe care alţii nu le înţeleg, sperând că va putea prinde ceva adevăr. Nu obiectăm la aceasta. Are perfect dreptul să facă acesta dacă aşa vrea. Are dreptul să petreacă săptămâni şi ani în acest fel dacă aşa alege, dar chiar şi aşa, şansele sunt ca atunci când prinde ceva, să fie în întregime greşit.
Mai mult, noi am sugera că numai citind douăsprezece pagini pe zi din Studiile Scripturale nu ar fi studiu în sensul potrivit al cuvântului — nici studiu al Bibliei, nici studiu al Studiilor Scripturale. Un studiu potrivit ar fi a te gândi la înţelesul fiecărui cuvânt şi al fiecărei propoziţii. Ideea este, nu să se vadă cât de mult se poate citi, ci să se asigure că nu merge mai departe dacă nu pricepe sau nu înţelege, fie că înseamnă o singură pagină, fie douăzeci de pagini. N-ar trebui să-l considerăm studiu al Scripturilor în niciun sens al cuvântului decât dacă mintea noastră a priceput chestiunea din punctul de vedere al căutării să înţelegem ce învaţă Scripturile şi al căutării de a ne aminti aceste Scripturi care sunt explicate, şi de a ne aminti şi alte texte, care poate nu sunt citate, sau este citată numai o mică parte.
Dacă cineva va face toate acestea nu va fi doar citire, ci studiere; şi din acest punct de vedere, oricine citeşte două pagini din Studiile Scripturale în fiecare zi împreună cu pasajele sugerate în legătură cu acele două pagini, va face în acel timp mai mult studiu biblic decât ar putea face prin oricare altă metodă. Atunci când citeşte aceste pagini şi se gândeşte la Scripturile care corespund sau care au legătură, el extrage practic din toată Biblia, de la Geneza la Apocalipsa, cu aproape fiecare pagină citită. Se poate găsi acum vreun alt studiu biblic care să facă atât de mult pentru noi cum face acesta în aceeaşi durată de timp? Dacă există, ar trebui să-l urmăm. Dacă nu există, atunci avem opţiunea noastră.