((B33))

A sosit timpul - Studiul II
Cronologia Bibliei

Cronologia este necesară pentru înțelegerea profeției -- Date indispensabile furnizate în Biblie -- De la crearea lui Adam până la 1873 d. Cr. au fost 6000 de ani -- O expunere a cronologiei biblice în perioade mari -- Examinarea ei în detaliu -- De la creare până în ziua când apele potopului au secat -- Până la Legământul avraamic -- Până la darea Legii -- Până la împărțirea Canaanului între seminții -- Perioada judecătorilor -- Perioada împăraților -- Perioada pustiirii -- Până la 1873 d. Cr. -- Prin ce diferă această cronologie de cea a episcopului Usher, dată în Bibliile englezești -- Data adevărată a nașterii Domnului nostru

În acest capitol vom prezenta dovezile biblice care arată că de la crearea lui Adam și până în anul 1872 d. Cr. s-au scurs 6000 de ani, și că, prin urmare, de la 1872 d. Cr. am intrat din punct de vedere cronologic în a șaptea mie de ani sau în Mileniu -- prima parte a lui, și anume „Ziua Domnului”, „ziua de strâmtorare”, trebuind să fie martorul sfărâmării în bucăți a împărățiilor acestei lumi și al stabilirii Împărăției lui Dumnezeu sub toată întinderea cerurilor.

Cronologia este de asemenea necesară ca bază pentru examinarea perioadelor profetice. Înainte de toate trebuie să stabilim unde ne găsim în curgerea timpului, și ca să facem acest lucru trebuie să avem date vrednice de încredere pentru a se face calculul; ca atare, vom începe cu subiectul cronologiei. Iar o cronologie completă a istoriei omenirii trebuie neapărat să înceapă cu crearea omului.

Durata timpului de la crearea omului este evaluată în diferite feluri. Printre cei care acceptă relatarea biblică nu poate fi decât o diferență mică de păreri, dar printre cei care o resping, diferențele sunt enorme, variind între zece mii și ((B34)) sute de mii de ani. Aceste presupuneri sunt bazate pe fapte care nu îngăduie decât vagi temeiuri pentru asemenea concluzii extravagante și nesăbuite. De exemplu, găsirea unor vârfuri de săgeți din cremene în turbăriile din Elveția și din Irlanda, la o adâncime considerabilă de la suprafață, este luată ca dovadă că suprafața era cândva la nivelul unde au fost găsite acestea, și că mușchii de turbă au crescut treptat în jurul și deasupra lor; iar timpul necesar pentru o asemenea creștere este calculat după rata actuală a creșterii într-un secol, care este foarte mică. Dacă premisele lor ar fi adevărate, ar dovedi că omul a trăit cu sute de mii de ani în urmă. Însă alți geologi vor arăta, și cu bune temeiuri, că aceste turbării au fost odată atât de moi încât un vârf de săgeată din cremene putea cu ușurință să se afunde treptat la o mare adâncime în câteva secole.

Cităm un alt exemplu: „Făcându-se sondaje în solul mâlos al văii Nilului, au fost descoperite două cărămizi arse, una la o adâncime de douăzeci, iar cealaltă la douăzeci și patru de iarzi (1 iard = 0,9144 m -- n.e.). Dacă socotim grosimea anuală a depozitului format de râu la opt țoli într-un secol, trebuie să atribuim primei cărămizi o vechime de 12.000 de ani, iar celei de-a doua de 14.000. Prin calcule asemănătoare, Burmeister [un geolog celebru] presupune că s-au scurs 72.000 de ani de la prima apariție a omului pe pământul Egiptului, iar Draper [un alt geolog renumit] atribuie omului european care a fost martorul ultimei epoci glaciare o vechime de peste 250.000 de ani.*


*Prof. N. Joly, în cartea „Man before metals” („Omul înainte de metale”), pag. 183.


Desigur, „dacă estimăm” mari, vom ajunge la aceleași concluzii mari. Dar unii dintre noi sunt destul de neștiințifici pentru a întreba dacă nu este mai mult decât posibil ca depunerile de nămol ale Fluviului Nil să fi fost foarte neregulate, ca și în cazul altor ((B35)) râuri care uneori își schimbă albiile și-și spală uimitor malurile printr-o singură revărsare. Ne amintim apoi de potopul din ziua lui Noe, nu numai menționat în mod deosebit în Biblie, dar și păstrat în cele mai vechi tradiții ale popoarelor păgâne, și ne întrebăm cât nămol și pietriș s-a format peste cei opt țoli într-un secol. Ne întrebăm de asemenea cum de aceste minți mari nu s-au gândit, cum firește unele nu prea mari s-au gândit, că două cărămizi aruncate în acel „sol mâlos”, pe vremea când era acoperit cu apă și era foarte moale, se vor scufunda la o distanță apreciabilă prin propria lor greutate, fiind cu mult mai dense decât solul mâlos. Cât despre diferența de adâncime între cele două cărămizi, unei minți neștiințifice muchie sau pe un capăt, în timp ce cealaltă, căzând cu partea mai lată, s-ar scufunda mai încet, decât să presupună că oameni care au trăit la interval de două mii de ani au făcut două cărămizi exact la fel.

Nu sunt mulți ani de când a fost găsit scheletul unui om într-o albie veche a Fluviului Mississippi, și niște geologi au început să calculeze câte mii de ani ar putea fi indicați de numărul mare al picioarelor de noroi, mâl etc., care acopereau scheletul, și și-au închipuit că au un specimen foarte valoros de om preistoric. Mai târziu însă, găsind la câteva picioare sub schelet niște bucăți dintr-o „barcă cu fundul plat”, din acelea care se foloseau pe Mississippi cu mai puțin de cincizeci de ani în urmă, calculele au fost răsturnate complet, și omenirea a fost ușurată de „încă o dovadă” că lumea este mai veche cu sute de mii de ani decât învață Biblia.

Lăsând la o parte presupunerile discordante și cu totul nesigure ale unor geologi asupra acestui subiect al cronologiei, recurgem pentru informații la istoria omenirii. Și ce aflăm? Istoria celor mai vechi popoare păgâne poate fi urmărită clar și distinct mai puțin de 3000 de ani în urmă. Mai încolo totul este tradiție întunecată, nesigură, mitică, legendară și ((B36)) nedemnă de încredere. Istoria romană nu se întinde așa de mult în urmă, deoarece nu sunt decât două mii șapte sute de ani de când a fost fondată Roma, și apoi primele ei secole sunt mult învăluite în tradiții nesigure. În istoriile babilonienilor, sirienilor și egiptenilor, mergând cu trei mii de ani în urmă, ajungem la o perioadă unde rapoartele lor sunt fragmentare și învăluite în mare obscuritate. În istoria Chinei ajungem la dinastia Tchou, unde evenimentele istoriei chineze „încep să fie mai vrednice de încredere”. În Grecia, renumită pentru erudiția ei în cei 3000 de ani trecuți, la care ne-am putea aștepta mai mult decât la alte popoare să găsim o istorie corectă, ce găsim? Găsim că datele lor sunt corecte în ultimii 2600 de ani, dar nu mai mult. Înainte de aceasta, ajungem la ceea ce este cunoscut ca „epoca legendară, mitică sau preistorică” a Greciei. Singura relatare rațională și coerentă a primilor trei mii de ani ai omului pe pământ se găsește în Biblie; și acest fapt este desigur în armonie cu pretenția ei la originea, îndrumarea și păstrarea divină.

Cum este cu istoria, așa este și cu datele: lumea n-are nici un mijloc în afară de Biblie pentru a-și urmări cronologia dincolo de anul 776 î. Cr. Asupra acestui subiect cităm pe profesorul Fisher de la Colegiul Yale. El zice: „La o metodă exactă de stabilire a datelor s-a ajuns încet. Inventarea erelor a fost indispensabilă pentru acest scop. Cel mai devreme timp definit pentru datarea evenimentelor a fost stabilit în Babilon -- era lui Nabonassar, anul 747 î. Cr. Grecii (cam din anul 300 î. Cr.) au datat evenimentele de la prima victorie consemnată la jocurile olimpice, anul 776 î. Cr. Aceste jocuri aveau loc în fiecare al patrulea an. Fiecare olimpiadă era astfel o perioadă de patru ani. Romanii, deși n-au datat evenimentele decât la câteva secole după fondarea Romei, au început să dateze de la acel eveniment, adică de la 753 î. Cr.”

Pentru a da încă o dovadă că multe din așa-zisele istorii ale trecutului îndepărtat abundă în fantezii și tradiții ((B37)) mitice, astfel încât să le facă lipsite de valoare în privința datelor cronologice și cu totul nevrednice de considerație, cităm după cum urmează din Enciclopedia Americană, sub titlul Cronologie:

„Istoria popoarelor vechi, dacă facem o excepție în cazul evreilor, merge în urmă în perioadele mitice ale miilor sau milioanelor de ani; și chiar după ce relatările încep să ia un aspect istoric, discrepanțele sunt foarte mari. . . Inscripțiile asiriene, babiloniene și egiptene sunt în limbi inexistente astăzi și în caractere de mult ieșite din uz. . . Datele grecești sau romane sunt în genere bine adeverite până la prima olimpiadă, anul 776 î. Cr. și la stabilirea Consulatului, anul 510 î. Cr., înainte de acestea ele fiind mai cu seamă tradiționale sau legendare. Herodot este valoros numai în privința evenimentelor din timpul său, cam pe la 450 î. Cr., și a celor cu un secol sau două mai devreme”.

Clinton, în lucrarea sa asupra cronologiei Greciei (pag. 283), spune: „Istoria conținută în Scripturile ebraice prezintă un remarcabil și plăcut contrast cu istorisirile timpurii ale grecilor. În acestea din urmă, cu greutate urmărim câteva fapte obscure păstrate pentru noi de poeți, care au transmis, cu toate înfrumusețările poeziei și fabulației, ceea ce primiseră ei din tradiția orală. În analele națiunii evreiești avem povestiri autentice scrise de contemporani călăuziți de inspirație. Ceea ce ne-au dat ei ne vine, prin urmare, sub o dublă aprobare. Ei, ca simpli martori umani, au fost ajutați de inspirația divină să consemneze fapte pe baza cărora dovezile lor vor fi valabile”.

Biblia, istoria noastră dată de Dumnezeu a primilor 3000 de ani, este singura lucrare din lume care ne furnizează o istorie clară și închegată -- începând cu Adam, primul om menționat în istorie, pe monumente sau în inscripții, al cărui nume, timp al creării și al morții sunt înregistrate, iar descendenții săi pot fi urmăriți după nume și vârstă și în lanț ((B38)) succesiv timp de aproape patru mii de ani, până la o perioadă unde istoria laică este bine adeverită. După cum vom vedea, relatarea Bibliei merge până la primul an al lui Cirus, 536 î. Cr., dată care este bine stabilită și general acceptată. Acolo firul cronologiei biblice este lăsat -- la un punct unde istoria laică este demnă de încredere. Dumnezeu a dat astfel pentru copiii Săi un raport clar și coerent până în zilele noastre. Prin profețiile ei, Biblia chiar completează istoria până la încheierea „restabilirii tuturor lucrurilor”, la sfârșitul celui de-al șaptelea mileniu, de când va începe să se dateze noua eră a binecuvântării veșnice. Biblia este, prin urmare, singura dare de seamă din lume care furnizează o vedere de ansamblu a întregii istorii umane. Ea ne duce de la paradisul pierdut, în Geneza, până la paradisul restaurat, în Apocalipsa, urmărind cărarea omenirii până în eternitate. Luate împreună, istoria și profețiile Bibliei permit o vedere panoramică a întregului curs al evenimentelor, de la crearea și căderea omului până la împăcarea și restabilirea lui. Biblia este, prin urmare, harta întregii istorii. Fără ea, după cum bine s-a spus, istoria ar fi „aidoma râurilor care curg din izvoare necunoscute spre mări necunoscute”; dar sub îndrumarea ei, putem urmări aceste râuri până la izvoarele lor, da, și le putem vedea capătul glorios în oceanul eternității.

Prin urmare, numai în Biblie ne putem aștepta să găsim o istorie care să pună corect în ordine perioadele neconcordante și neregularitățile cronologice pe care la prima vedere le prezintă analele istoriei umane -- în armonie unele cu altele și cu perioadele naturii.

Începând cu întrebarea, cât timp a trecut de la crearea omului, noi ar trebui să fim, și suntem încrezători că Acela care a dat profețiile și a spus că la timpul sfârșitului ele vor fi înțelese, a dat în Cuvântul Său și datele necesare ca să ne permită să determinăm cu acuratețe locul acestor profeții. ((B39)) Cu toate acestea, toți cei care se așteaptă să găsească aceste lucruri atât de clar spuse încât să poată convinge chiar și pe cititorul superficial sau pe scepticul nesincer, vor fi dezamăgiți. Timpurile și sezoanele lui Dumnezeu sunt date în așa fel, încât în timpul acesta să fie convingătoare numai pentru cei care prin cunoașterea lui Dumnezeu sunt în stare să recunoască metodele Sale caracteristice. Dovada este dată pentru „ca omul lui Dumnezeu să fie . . . cu totul pregătit” (2 Tim. 3:17). Aceștia știu bine că în toate căile pe care îi conduce Tatăl lor trebuie să umble prin credință și nu prin vedere. Tuturor acelora care sunt pregătiți să umble astfel, sperăm să le putem arăta la fiecare pas declarații solide din Cuvântul lui Dumnezeu -- o temelie sigură pentru credința rațională.

Nu vrem să discutăm aici meritele versiunilor Septuaginta și Ebraică ale Scripturilor Vechiului Testament, deosebirea lor în datele cronologice etc., ci ne vom mulțumi, și suntem încredințați că și cititorul va fi mulțumit, cu declarația că prima a fost o traducere făcută de către egipteni, în timp ce a doua este relatarea ebraică originală, fapt care, luat în legătură cu venerația aproape superstițioasă cu care evreii au păstrat fiecare iotă și frântură a acestor scrieri sacre, este o puternică dovadă că versiunea ebraică este demnă de încredere. Acceptarea ei de către învățați este cu totul generală, iar în acest volum noi îi urmăm datele etc.

Dăm aici dovada că de la crearea lui Adam până în anul 1873 d. Cr. au fost șase mii de ani. Și chiar dacă Biblia nu conține nici o declarație directă că a șaptea mie de ani va fi epoca de domnie a lui Cristos, marea Zi de Sabat a restabilirii pentru lume, totuși venerabila tradiție nu este fără o temelie rațională. Legea dată lui Israel, poporul tipic, care prescria ca cele șase zile de muncă și oboseală să fie urmate de o zi de înviorare și odihnă de lucrările lor, ((B40)) pare să ilustreze potrivit cei șase mii de ani în care toată creația trudește și suspină sub robia păcatului și a morții (Rom. 8:22), în străduința zadarnică de a se elibera singură, și marea Zi Milenară în care cei trudiți și împovărați pot veni la Isus Cristos, păstorul și episcopul sufletului lor și prin El să afle odihnă, înviorare și restabilire -- ziua în care, prin meritele sângelui Său prețios, ei pot afla căință și iertarea păcatelor. În ziua a șaptea tipică El l-a întrebat pe neputincios: „Vrei să te faci sănătos?” și ca răspuns la credința și ascultarea lui i-a dat putere să-și ia patul și să umble. (Vezi Ioan 5:6-9, de asemenea Mat. 12:10, 13; Ioan 7:23; Luca 13:11-16; 14:1-5.) Tot astfel, în timpul sabatului antitipic, în timpul Mileniului, se va spune întregii lumi că „cine vrea” poate să aibă viață și sănătate veșnică dacă va face pașii credinței și ascultării.

Nu trebuie să trecem cu vederea faptul deja arătat (Vol. I, cap. 8) că termenul zi este indefinit și înseamnă pur și simplu o perioadă de timp, fie de lungă, fie de scurtă durată. Apostolul Petru lasă să se înțeleagă că a șaptea perioadă de o mie de ani a istoriei lumii ar fi a șaptea zi în socoteala lui Dumnezeu, zicând: „Dar preaiubiților, să nu uitați un lucru: că, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani și o mie de ani ca o zi -- Ziua Domnului . . . va veni . . . ” etc. 2 Pet. 3:8, 10.

Atunci, dacă a șaptea perioadă de o mie de ani a istoriei pământului este o epocă special arătată ca fiind perioada de domnie a lui Cristos, arătând că ea a început în anul 1873 d. Cr. vom dovedi că noi suntem deja în ea. Aceasta ne amintește ceea ce am arătat deja în volumul precedent, și anume că Scripturile arată că aurora Mileniului, sau a Zilei Domnului, va fi întunecoasă, furtunoasă și plină de necazuri peste lume și peste biserica nominală, cu toate că lumina cea mai timpurie a aurorei va fi plină de mângâiere și de încurajare pentru sfinți, care și-au luat mângâierea ((B41)) și pacea din nădejdea pusă înaintea lor în Evanghelie, care, asemenea unei ancore, intră dincolo de timpul de strâmtorare și se fixează în prețioasele făgăduințe ale răsăritului de soare și ale slavei Milenare; ei văd dincolo de timpul de strâmtorare domnia glorioasă și binecuvântările făgăduite.

Starea generală a lumii din zilele noastre și dezvoltarea rapidă de la 1873 încoace a socialismului, nihilismului și comunismului, al căror țel declarat este răsturnarea puterilor care sunt și redistribuirea bogăției lumii, în mod sigur nu sunt în dezacord cu ceea ce trebuie să așteptăm, oricât de mult pot fi desconsiderate aceste lucruri în unele privințe de către cei care iubesc legea, ordinea și pacea. Numai cei care văd că anarhia și necazul care vin sunt mijloacele lui Dumnezeu pentru stabilirea unei legi și ordini mai complete și a unei păci mai durabile vor fi eliberați de teama copleșitoare în timp ce trec prin necaz.

Această indicare a epocii a șaptea, sau a Mileniului, nu este singurul lucru care dă valoare cronologiei, pentru că, deși vom prezenta câteva linii profetice cu totul independente de cronologie, ea este totuși măsura prin care sunt stabilite câteva linii profetice. Acordul desăvârșit între aceste două categorii de învățături profetice, unele dependente de cronologie iar altele independente de ea, este o dovadă foarte puternică nu numai a corectitudinii acestor aplicări, ci și a corectitudinii cronologiei care arată această armonie; pe același principiu că o cheie care deschide o casetă greu de deschis este evident cheia cea bună. Cronologia dată mai jos armonizează diferitele mărturii profetice cu privire la Împărăția lui Cristos și la stabilirea ei, arătând ordinea și timpul lor relativ. Cronologia este suportul sau mânerul prin care toate dovezile profetice ale timpului, ca șanțurile sau zimții cheii, sunt ținute și puse în acțiune împreună.

((B42))

O EXPUNERE CONCISĂ A CRONOLOGIEI PÂNĂ LA ANUL LUMII 6000

Următoarea expunere concisă a perioadelor cronologice poate fi în mod potrivit numită cronologia Bibliei, pentru că este urmărită numai relatarea biblică până la anul întâi al lui Cirus, 536 î. Cr., dată bine autentificată și general acceptată de către învățați. Aici se sfârșeșete firul cronologiei biblice, cu puțin peste perioada unde istoria laică începe să fie demnă de încredere. Aceasta este în sine o dovadă însemnată a îndrumării și supravegherii divine, care ne ajută numai acolo unde nu ne putem ajuta singuri.

De la crearea lui Adam

Până la sfârșitul potopului . . .

1656 ani