((B173))
A sosit timpul - Studiul VI
Marele jubileu al pământului
„Timpurile Restabilirii tuturor lucrurilor” prezise prin Moise -- Data începerii lor, indicată -- Ele nu pot începe până când marele Restaurator va fi venit -- Dovezi din Lege -- Mărturie întăritoare din profeți -- Concluzii logice trase din acestea, considerate separat și împreună -- Armonia indiciilor prezente
„Căci adevărat vă spun, cât timp nu va trece cerul și pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de literă din Lege, până nu se vor împlini toate.” Mat. 5:18.
Numai când recunoaștem caracterul tipic al procedeelor lui Dumnezeu cu Israelul putem aprecia corect minunata istorie a acestui popor, sau putem înțelege de ce istoria lor, cu prioritate față de a tuturor celorlalte popoare, este atât de specific consemnată de către profeți și de către scriitorii Noului Testament. Prin ei, după cum ne arată scriitorii Noului Testament, Dumnezeu a dat ilustrații remarcabile ale planurilor Sale, nu numai pentru Biserică, ci și pentru lume. Serviciul lor din Cortul Întâlnirii, atât de minuțios prescris în Legea dată divin, cu animalele jertfite și cu toate rânduielile lui deosebite, cu sărbătorile și zilele lor sfinte, Sabatele și toate ceremoniile lor, ca tipuri, indicau înainte spre antitipurile mai mari, mai înalte și mai mărețe decât acele umbre. Și apostolul Pavel ne asigură că aceste antitipuri vor fi încărcate de binecuvântări pentru omenire, când zice că Legea a preumbrit „bunurile viitoare” (Evr. 10:1; 8:5; Col. 2:17), în timp ce Domnul nostru, în expresia de mai sus, ne asigură că toate bunurile preumbrite se vor împlini cu siguranță.
Totuși, examinând tipurile, trebuie să evităm cu grijă greșeala multor oameni bine intenționați, care, atunci când încep să ((B174)) vadă că în Scripturi se află tipuri semnificative, merg până la extrema de a trata fiecare personaj biblic și fiecare întâmplare ca fiind tipice, fiind astfel induși în eroare din simplă curiozitate și inventivitate. Noi nu construim pe un teren atât de nesigur când examinăm ceremoniile Legii evreiești, care au fost date în mod special ca tipuri și despre care apostolii declară că au fost astfel. Nu ne putem nici permite să lăsăm aceste tipuri să treacă fără o considerare cuvenită și fără un studiu atent al învățăturilor pe care ele ni le dau, după cum nu ne putem permite nici să petrecem timp speculând și construindu-ne credința pe simple presupuneri.
Când Domnul nostru a spus că nici măcar o iotă sau o părticică din Lege nu va trece fără să se împlinească, El S-a referit nu numai la împlinirea obligațiilor legământului ei pentru toți care erau sub acest Legământ al Legii, punând capăt în întregime stăpânirii Legii asupra lor, prin satisfacerea cu propria Sa viață a cerințelor ei împotriva lor, ci El a vrut să spună mai mult decât atât: a vrut să spună mai departe că toate binecuvântările exprimate tipic în ea se vor împlini în mod sigur la o scară antitipică. În toate ceremoniile evreiești, Dumnezeu n-a rânduit nici un singur tip care să se dovedească fără însemnătate, sau care să treacă neîmplinit; și respectarea tuturor acestor tipuri a fost menținută până când cel puțin a început împlinirea lor. Toate tipurile trebuiau repetate continuu până când apărea antitipul lor; căci ținerea unui tip nu este împlinirea lui. Se ajunge la împlinirea tipului atunci când acesta încetează, fiind înlocuit de realitate, de antitip.
Astfel, de exemplu, junghierea mielului pascal a fost împlinită prin moartea lui Cristos, „Mielul lui Dumnezeu”, și atunci a început binecuvântarea specială a întâilor-născuți antitipici, credincioșii din Veacul Evanghelic. Binecuvântarea preumbrită în acel tip nu este încă complet împlinită, cu toate că împlinirea a început odată cu moartea lui Cristos, Mielul nostru de Paști. În același mod, fiecare ceremonie prescrisă în Lege se dovedește a fi plină de semnificație tipică. Și modul specific cu care a fost ((B175)) impusă respectarea fiecărui detaliu al tipurilor de-a lungul Veacului Iudeu accentuează cuvintele Domnului nostru citate mai sus -- că fiecare detaliu mărunt, fiecare iotă și părticică trebuie să se împlinească tot așa de amănunțit cum a fost și impusă cu grijă în ceremoniile Legii.
În acest capitol ne propunem să examinăm acea trăsătură tipică a Legii Mozaice cunoscută ca Jubileul, și să arătăm că acesta a fost dat cu intenția să preumbrească marea Restabilire, recuperarea omenirii din cădere, care trebuie să se împlinească în Veacul Milenar; că el, prin caracterul lui, a fost o ilustrație a Restabilirii viitoare, și că, prin modul calculării lui, ne dă reglementări ale timpului care, atunci când sunt înțelese și aplicate, indică clar timpul începerii antitipului, „Restabilirea tuturor lucrurilor”. Fapt. 3:19-21.
Deoarece Jubileul a fost o parte din Lege și deoarece repetarea lui nu-l împlinește, și deoarece Domnul nostru a declarat că tipul nu putea trece fără să se împlinească, și mai mult, deoarece știm că nici o astfel de restabilire a tuturor lucrurilor ca și cea prezisă „de toți sfinții proroci din vechime” și prefigurată în acest tip n-a avut loc încă, știm că el trebuie să se împlinească în viitor.
Anul Jubileu al lui Israel
Anul Jubileului era un Sabat de odihnă și refacere, atât pentru popor cât și pentru țara pe care Dumnezeu le-a dat-o. Acesta era Sabatul principal dintr-o serie de Sabate sau repausuri*. Ei aveau o zi de Sabat în fiecare a șaptea zi; iar o dată pe an aceste zile de Sabat tipice atingeau un punct culminant -- adică, un ciclu de șapte Sabate, formând astfel o perioadă de patruzeci și nouă de zile (7 x 7 = 49), era urmat de o zi Jubileu, a cincizecea zi (Lev. 23:15, 16), cunoscută printre evrei ca Cincizecimea. Era o zi de bucurie și de recunoștință.
*Cuvântul „Sabat” înseamnă odihnă.
((B176))
Anul Sabat era fiecare al șaptelea an. În acest an pământul era lăsat să se odihnească și nu trebuia să fie semănată nici o cultură. Punctul culminant al acestor ani Sabat (de odihnă) era atins în același fel ca și Cincizecimea sau Sabatul din a cincizecea zi. Șapte ani de Sabat, cuprinzând o perioadă de șapte ori câte șapte ani sau patruzeci și nouă de ani (7 x 7 = 49), formau un ciclu de ani de Sabat, iar anul următor, Anul al Cincizecilea, era Anul Jubileului.
Să examinăm relatarea despre el și să-i remarcăm caracterul potrivit ca ilustrație a marelui mileniu de restabilire.
Când Israel a intrat în Canaan, țara a fost împărțită între ei prin tragere la sorți, după semințiile și familiile lor. După aceea bunurile lor personale puteau fi sporite prin succes, sau micșorate prin adversități, după caz. Dacă un om se îngloda în datorii, el putea fi obligat să-și vândă o parte din proprietate sau chiar toată proprietatea și să meargă cu familia în robie. Dar Dumnezeu a făcut o prevedere generoasă pentru nenorociți: El a aranjat ca astfel de împrejurări adverse să nu continue la nesfârșit, ci ca toate socotelile lor -- credite și datorii -- să fie socotite numai până la Anul Jubileu, când toți trebuiau eliberați de vechile poveri etc., ca s-o ia de la început pentru următorul termen de cincizeci de ani*.
*Un aranjament cumva asemănător sub Legea Falimentului s-a găsit a fi folositor în zilele noastre și în țara noastră (Statele Unite ale Americii, în 1889 -- n.e.), susținând acest principiu enunțat. Nu înseamnă că o anulare a datoriilor la fiecare cincizeci de ani și forma evreiască ar servi mai bine decât metodele de azi, fiindcă în cazul lor, timpul, împrejurările etc. n-au fost în mod special pentru ei, pentru avantajul lor, pentru împrejurările lor etc., ci au fost în mod special ilustrații și lecții profetice cu privire la planul lui Dumnezeu în desfășurarea lui viitoare.
Astfel, fiecare al cincizecilea an, numărând de la intrarea lor în Canaan, a fost pentru Israel un an Jubileu, un timp de bucurie și de restituție, în care familiile dezmembrate erau reunite și gospodăriile pierdute erau restituite. Nu este de ((B177)) mirare că a fost numit Jubileu. Dacă o proprietate fusese vândută pentru datorie, acea proprietate trebuia să fie considerată numai ca cedată până la anul Jubileu; iar prețul ei, dacă era vândută, depindea de cât de aproape sau de departe era Jubileul următor.
Relatarea acestei datini se găsește în Leviticul 25. Versetele 10-16 spun astfel: „Și să sfințiți astfel anul al cincizecilea, să vestiți libertatea în țară pentru toți locuitorii ei: acesta să fie pentru voi un jubileu; fiecare din voi să se întoarcă la moșia lui și fiecare dintre voi să se întoarcă în familia lui. . . . Dacă vindeți ceva aproapelui vostru sau cumpărați ceva de la aproapele vostru, nici unul din voi să nu înșele pe fratele lui. Să cumperi de la aproapele tău, socotind numărul de ani de la anul Jubileu și el să-ți vândă socotind anii de rod. Cu cât vor fi mai mulți ani, cu atât să ridici prețul; și cu cât vor fi mai puțini ani, cu atât să-i scazi prețul”.
Acest aranjament pregătit de Dumnezeu prin conducătorul lor și mijlocitorul tipic Moise, cu toate că în sine era un avantaj binecuvântat, a preumbrit o binecuvântare încă și mai mare pe care Dumnezeu o avea în vedere -- eliberarea întregii omeniri de datoria păcatului și de robia și servitutea lui, prin Cristos Domnul nostru, marele Mijlocitor și Eliberator, pe care Moise L-a simbolizat (Deut. 18:15). Astfel, în tipuri, Moise a scris despre Cristos și despre binecuvântările care vor veni prin El (Ioan 5:46; 1:45) -- despre Marea Restabilire și Jubileu care va veni pentru toată omenirea, care geme acum în robia stricăciunii și în sclavia Păcatului.
Dacă umbra a adus fericire și bucurie poporului tipic, esența, adevărata restabilire, va pricinui o bucurie nemărginită și va fi într-adevăr un mare Jubileu pentru tot poporul -- toată lumea, incluzând Israelul, fiind simbolizată prin acest popor, întocmai cum preoțimea lor a reprezentat Biserica, „preoțimea împărătească”. Chiar dacă n-am fi informați în mod clar, ce ar fi mai rațional decât să ((B178)) presupunem că aceeași iubire nemărginită care s-a îngrijit de bunăstarea vremelnică a lui Israel, „un popor încăpățânat”, va face cu atât mai mult pregătiri pentru bunăstarea durabilă a întregii lumi, pe care Dumnezeu a iubit-o atât de mult încât a răscumpărat-o pe când era încă păcătoasă? Și aici este bine să observăm ceea ce mai târziu va fi arătat mai deplin, că în timp ce într-o privință israeliții au fost un tip al credincioșilor din Veacul Evanghelic, în altă privință ei au reprezentat pe toți care, în orice veac, vor crede în Dumnezeu și-I vor accepta conducerea. Și în această calitate îi privim noi acum. Legământul lor, pecetluit cu sângele taurilor și țapilor, a fost un tip al Noului Legământ, pecetluit cu sângele prețios al lui Cristos, sub care se va face ispășirea lumii în veacul viitor. Ziua ispășirii și jertfele ei pentru păcat, deși în tip erau pentru poporul evreu și numai pentru păcatele lor, au simbolizat „jertfele mai bune” și ispășirea reală pentru „păcatele lumii întregi”. Dar să observăm că Jubileul nu s-a aplicat la preoțimea lui Israel (tip al Bisericii evanghelice), ci numai la ceilalți; căci preoțimii nu i s-a dat nici o proprietate și, prin urmare, nu puteau nici să piardă, nici să li se restituie vreuna. Jubileul a fost pentru tot poporul, în afară de seminția preoțească, și, prin urmare, nu simbolizează acele binecuvântări pe care le va primi Biserica, „Preoțimea Împărătească”, ci binecuvântările restabilirii -- binecuvântări pământești -- care vor veni la timpul cuvenit pentru toți cei care vor deveni credincioși în Dumnezeu și-L vor urma.
Învățătura din acest tip este în perfectă armonie cu ceea ce am învățat din examinarea Planului Divin al Veacurilor. Ea indică negreșit spre „Timpurile Restabilirii tuturor lucrurilor despre care Dumnezeu a vorbit prin gura tuturor sfinților Săi proroci din vechime”. Moise a fost unul dintre proroci; și aici el ne vorbește în mod deosebit despre restabilirea viitoare la starea și libertatea dintâi a omului, ((B179)) de multă vreme pierdute, vândute sub păcat. Prin eșecul primilor noștri părinți totul a fost pierdut; toate drepturile au fost pierdute și toți au devenit robi ai tiranului Păcat și au fost incapabili să se elibereze singuri. Cercul familiei a fost în mod jalnic rupt prin robia stricăciunii -- moartea. Mulțumim lui Dumnezeu pentru timpul de eliberare făgăduit! Jubileul a sosit, și curând prizonierilor Morții și robilor Păcatului li se va înapoia starea lor dintâi, umanitatea desăvârșită și prima lor moștenire, pământul -- darul lui Dumnezeu prin Isus Cristos, mijlocitorul și ratificatorul Noului Legământ.
În timp ce în Anul Jubileu tipic multe libertăți și binecuvântări restituite erau imediat luate în primire, totuși probabil că se cerea cea mai mare parte din an pentru a pune în ordine lucrurile și pentru ca fiecare să fie reinstalat deplin în toate libertățile, drepturile și posesiunile sale precedente. Tot așa este și cu antitipul, Veacul Milenar al Restabilirii. El se va deschide cu reforme radicale, cu recunoașterea drepturilor, libertăților și posesiunilor de multă vreme pierdute din vedere; dar lucrarea de restituire completă (celor ascultători) a tot ce a fost pierdut la început va cere întregul veac al restabilirii -- o mie de ani.
Este sigur că nici un antitip al Jubileului care să corespundă cu aspectele acestui tip n-a avut loc încă; și în virtutea afirmației Domnului nostru, suntem tot atât de siguri că tipul n-ar putea trece neîmplinit: „Este mai ușor să treacă cerul și pământul decât să cadă o singură frântură de literă din Lege” (Luca 16:17). Dar aparent acest aspect al Legii a trecut. De fapt tipul, care a fost respectat cu regularitate tot al cincizecilea an atâta vreme cât israeliții au fost în țara lor, n-a fost respectat începând de la captivitatea lor în Babilon. Aparent deci, acest aspect al Legii „a trecut” fără nici măcar să înceapă a se împlini. Ce vom răspunde în fața acestei aparente contraziceri a ((B180)) afirmației Domnului? Dar este oare într-adevăr așa? Sau poate fi găsit vreun antitip al Jubileului începând acolo unde a încetat ultima respectare a Jubileului tipic? Răspundem, da; un antitip clar definit și-a avut începutul chiar la acel punct și la o scară mai largă și mai mare, cum sunt întotdeauna antitipurile. Vedem, prin împlinire reală, că ciclurile, precum și Anii Jubileu în care ele au culminat, au fost incluse în tip; și că aceeași metodă prin care a fost indicat Jubileul tipic (prin înmulțire) trebuia să fie respectată și la calcularea timpului pentru antitip -- Marele Jubileu al Pământului. Când a fost ținut și când a trecut ultimul Jubileu tipic, a început numărătoarea marelui ciclu a cărui încheiere va introduce Jubileul antitipic sau Veacul Restabilirii.
Am făcut deja referire la metoda de calculare a Sabatelor -- că înmulțirea Sabatului sau a zilei a șaptea cu șapte (7 x 7 = 49) a indicat Cincizecimea, Ziua Jubileu care urma; iar înmulțirea anului al șaptelea cu șapte (7 x 7 = 49) forma ciclul care indica și ducea la anul al cincizecilea sau Anul Jubileu. Și dacă am aplica același sistem, ne-ar arăta că pentru a ajunge la marele antitip pe care-l căutăm trebuie, în același fel, să ridicăm la pătrat Jubileul -- adică să înmulțim anul al cincizecilea cu cincizeci. Cu alte cuvinte, ciclul antitipic ar trebui calculat, prin metoda înmulțirii învățată aici, înmulțind Jubileul tipic sau al cincizecilea an Sabat cu cincizeci, întocmai cum pentru a ajunge la el am înmulțit al șaptelea an Sabat cu șapte. Lev. 25:2-13.
Urmând această metodă de calcul indicată divin, în fața noastră se deschid rezultate minunate, care ne asigură că avem cheia corectă și că o folosim așa cum a fost intenționat de Acela care a făcut această casetă de comori. De cincizeci de ori câte cincizeci de ani dau lunga perioadă de două mii cinci sute de ani (50 x 50 = 2500), ca fiind lungimea acelui mare ciclu, al cărui început este socotit a fi când s-a sfârșit ultimul Jubileu tipic și care trebuie să culmineze în marele ((B181)) Jubileu antitipic. Știm că un astfel de ciclu trebuie să-și fi început numărătoarea când a încetat tipul; căci, dacă nici o iotă sau o frântură de literă din Lege n-ar putea trece fără să-și înceapă cel puțin împlinirea, atunci tipul Jubileului, care a fost cu mult mai mult decât o iotă sau o frântură, a fost într-adevăr un aspect mare și important al Legii, n-ar fi fost îngăduit să treacă înainte de a fi timpul potrivit să înceapă antitipul lui. Că antitipul Jubileului n-a început în nici un sens când israeliții au încetat să-l mai țină, este evident; prin urmare putem fi siguri că atunci a început numărătoarea unui ciclu mare. Atunci a început ciclul nou, lung, chiar dacă Israelul și toată lumea este în necunoștință atât de faptul că se numără un ciclu mare, cât și de marele Jubileu antitipic prin care acest ciclu se va încheia. Nu trebuie să așteptăm ca marele Jubileu al Jubileelor să înceapă după acest ciclu, ci ca antitip să ia locul celui de-al cincizecilea Jubileu sau al ultimului Jubileu din ciclu. Un antitip nu urmează niciodată tipului său, ci îi ia locul la aceeași dată. Prin urmare, anul al două mii cinci sutelea, care ar fi al cincizecilea mare Jubileu, trebuie să fie antitipul, Jubileul real al Restabilirii. Dar în loc să fie un an, ca și în tip, el va fi mai mare; va fi începutul marelui Jubileu de o mie de ani -- Mileniul. Întocmai așa a fost și cu împlinirea fiecărui tip în care timpul era o caracteristică. Astfel revărsarea Spiritului sfânt al Cincizecimii a venit în ziua tipică a Cincizecimii -- sau în ziua a cincizecea. Cristos, jertfa noastră Pascală, a murit în aceeași noapte în care era stabilit să fie înjunghiat mielul tipic -- o zi mai devreme sau o zi mai târziu n-ar fi corespuns. Tot așa și aici, nici anul de după, nici cel de dinaintea anului al două mii cinci sutelea, sau încheierea ciclului tipic, n-ar corespunde; ci chiar în acel an, începând cu octombrie 1874, trebuie să fi început antitipul timpurilor Restabilirii.
Ținerea tipului nu putea înceta până când începea numărătoarea marelui ciclu (50 x 50). Punctul important pe ((B182)) care trebuie să-l stabilim este prin urmare data exactă când Israel a ținut ultimul jubileu tipic. Având această dată clar stabilită, va fi o chestiune foarte simplă să socotim marele ciclu de 50 x 50 sau de 2500 de ani, și astfel să stabilim exact data începerii Marelui Jubileu al Pământului -- „Timpurile Restabilirii tuturor lucrurilor”.
Noi însă trebuie să căutăm numai începuturile acestei uluitoare lucrări de restabilire a tuturor lucrurilor. Primele câteva zile ale Anului Jubileu tipic vedeau comparativ puține împliniri; și la fel, în primii câțiva ani ai aurorei marelui Jubileu Milenar trebuie să ne așteptăm să vedem doar puține împliniri. Prima lucrare din Anul Jubileu tipic era firește căutarea drepturilor și bunurilor avute înainte și constatarea lipsurilor prezente. Urmărind paralela acesteia, ar trebui să ne așteptăm să vedem în antitip tocmai ceea ce vedem că se petrece acum peste tot în jurul nostru; pentru că, după cum se va arăta îndată, noi am intrat deja în marea perioadă a Jubileului antitipic și suntem în ea din octombrie 1874 d. Cr. Ce vedem în jurul nostru? Vedem din partea oamenilor o investigare a moștenirii lor originare dată de Dumnezeu, a lipsurilor, a drepturilor lor etc. prezente, mulți din ignoranță și egoism pretinzând ce au alții; și din partea celor care au proprietate încercarea de a o menține cât de mult posibil -- cauzând dispute, controverse, greve și închideri de fabrici, cu mai multă sau mai puțină dreptate și nedreptate de ambele părți, care în final vor trebui să fie lăsate pentru a fi hotărâte de Cristos, după cum disputele din Lege erau rezolvate de Moise, iar după moartea lui de către cei care ședeau pe scaunul lui Moise (Mat. 23:2). Având fixate aceste concluzii și așteptări, să căutăm data pe care în mod evident Dumnezeu a ascuns-o pentru noi în acest tip, „ca să putem cunoaște lucrurile pe care ni le-a dăruit Dumnezeu”, potrivit acum să fie înțelese.
Nu avem nici o relatare biblică directă despre respectarea Jubileelor tipice de către Israel, care să arate ultimul Jubileu respectat. Fixăm data pentru ultimul Jubileu chiar înaintea ((B183)) captivității babiloniene și a celor șaptezeci de ani de pustiire a țării lor, din două motive: mai întâi, ea nu putea fi la acest capăt al pustiirii, fiindcă atunci, desigur, tipul a încetat („a trecut”); căci țara fiind pustiită șaptezeci de ani și poporul fiind dus în robie într-o țară străină, un Jubileu trebuie să-și fi avut timpul cândva la mijlocul celor șaptezeci de ani și trebuie să fi trecut fără să fie ținut. Este suficientă o privire pentru a arăta că poruncile și prevederile referitoare la Anul Jubileu nu puteau fi respectate în timp ce ei ca națiune erau în captivitate și țara era pustiită. De aceea noi spunem că tipul a trecut fie atunci, fie înainte de această întrerupere; nu putea fi la acest capăt al ei. Și indiferent când a încetat respectarea tipului, atunci trebuia să fi început numărătoarea ciclului marelui antitip. O singură astfel de nerespectare a tipului ar arăta că tipul a încetat și că ciclul care duce la antitip a început. În afară de aceasta, de la captivitatea babiloniană Israelul n-a avut niciodată stăpânire deplină a țării; ei și țara lor de atunci încoace au fost întotdeauna supuși stăpânirii neamurilor.
În al doilea rând, în toate captivitățile anterioare acesteia, Dumnezeu evident i-a eliberat de vrăjmași la timp pentru a se întoarce în țara lor ca să sărbătorească Anul Jubileu și astfel să-l perpetueze ca tip până la vremea potrivită ca marele ciclu (50 x 50) să-și înceapă numărătoarea; deoarece captivitățile lor precedente, chiar dacă au fost frecvente, se pare că n-au durat niciodată mai mult de patruzeci de ani, permițându-le astfel, potrivit aranjamentului Jubileului, să se elibereze și fiecare om să-și primească înapoi moștenirea în fiecare An Jubileu. În plus, când vom arăta, în curând, că marele ciclu socotit de la începutul celor șaptezeci de ani de pustiire sub Babilon trebuie să se termine în anul 1875 d. Cr., va fi evident pentru toți că el nu putea să înceapă la o dată mai timpurie, înainte de acea captivitate în Babilon; căci dacă-l plasăm chiar și cu un jubileu mai devreme, aceasta ar așeza sfârșitul ciclului cu cincizeci de ani mai ((B184)) devreme de 1875 d. Cr., adică în 1825 d. Cr., și cu siguranță nici un veac Jubiliar de restabilire n-a început în acel an.
Convinși astfel că ultimul Jubileu tipic, de la care se calculează marele ciclu (50 x 50), n-a fost mai devreme și nu putea fi după captivitatea în Babilon, și ca atare anul care a precedat imediat acea captivitate a fost ultimul An Jubileu tipic, și că la încheierea lui a început numărătoarea marelui ciclu silențios, trecem acum la stabilirea timpului exact al acelui ultim Jubileu tipic astfel:
Sistemul anilor Sabat identificându-se cu țara lor, Canaanul, și cu moștenirea lor în ea, primul ciclu de patruzeci și nouă de ani care ne duce la primul Jubileu ar trebui să-și înceapă numărătoarea de la timpul intrării lor în Canaan. Această concluzie rațională este confirmată de cuvintele Domnului: „Când veți intra în țara pe care v-o dau, pământul să se odihnească, să țină un Sabat [să respecte sistemul Sabatului] al Domnului. Șase ani să-ți semeni ogorul, șase ani să-ți tai via și să strângi roadele. Dar anul al șaptelea [de la intrarea în țară] să fie un Sabat, o vreme de odihnă pentru pământ”. Astfel deci, ciclul de șapte ori șapte ani sau patruzeci și nouă de ani (7 x 7 = 49) și-a început numărătoarea imediat, iar al cincizecilea an după intrarea în Canaan a fost primul Jubileu tipic*.
*Unii au sugerat că deoarece s-au pierdut șase ani în război înainte de a se fi terminat împărțirea țării, ciclurile Jubileelor nu și-au început numărătoarea decât atunci. Dar nu este așa, ei au intrat în țară după ce au trecut Iordanul, și porunca zice, „când veți întra în țară”, și nu când veți fi împărțit țara. Țara a fost împărțită bucată cu bucată în decursul celor șase ani, însă ei n-au intrat în posesia întregii țări în cursul acelor ani și nici un timp indefinit după aceea -- până când dușmanii au fost alungați, ceea ce în unele cazuri nu s-a întâmplat niciodată. (Vezi Iosua 18:2, 3; 17:12, 13; 23:4, 7, 13, 15.) De aceea, dacă ei ar fi așteptat să ajungă în stăpânire deplină înainte de a începe socotirea ciclurilor, atunci ele n-ar fi început niciodată.
((B185))
Referindu-ne la tabela Cronologiei, vedem că s-au scurs 969 de ani de la intrarea în Canaan și până la cei șaptezeci de ani de pustiire.
Până la împărțirea țării . . .
6 ani